top of page
Stomach Ache

על אנדומטריוזיס וזוג ידיים טובות

 

על אנדומטריוזיס וזוג ידיים טובות

מאת: גיגי אליאש 

 

לפעמים אני שומעת ממטפלים את המשפט "אבל אף פעם לא טיפלתי באישה עם אנדומטריוזיס", ואני אומרת - אין מצב. 

כי כשמדובר במחלה שהססטיסטיקה שלה היא אחת מעשר נשים בגילאי הפוריות אין מצב שלא טיפלתם בנשים עם אנדומטריוזיס. 

אנדומטריוזיס היא מחלה שקופה. 

לא רואים עליהן. 

אבל לפעמים הכאב הוא קשה מנשוא. יש לה השפעות פיזיות, אבל גם רגשיות וחברתיות לעיתים. 

אחת מעשר, ועדיין, יש כל כך הרבה חוסר ידע סביב המחלה הזו. אחת מעשר, ועדיין, משך האבחון עומד על ממוצע של כ11 שנה. 

אנחנו המטפלים הם אלה ששומעים את הנשים האלה, את הנערות האלה, אנחנו אלה שעושים את עבודת השזירה המרתקת של התשאול, ההוליסטי, ההיקפי, הרב מערכתי. אנחנו יכולים להיות שליחים של מודעות.

אם רק נדע. 

 

אז אנדומטריוזיס. 

אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית (למרות שהסימפטומים שלה הם לעיתים רב מערכתיים), נשית, דלקתית, תלויית אסטרוגן. היא נחשבת מחלה כרונית, פרוגרסיבית. 

אנדומטריוזיס הוא מצב בו תאים דמויי רירית הרחם נודדים ומתפשטים לאזורים שונים בחלל הבטן.

כאשר רקמה כזו מתפתחת באזורים מחוץ לרחם (לרוב באזור האגן, רצועות הרחם,  השחלות, החצוצרות, אבל גם שלפוחית השתן, רקטום, מעי וגם הרחק יותר בסרעפת ובריאות), היא ממשיכה להגיב לשינויים ההורמונליים המתרחשים מדי חודש והנגעים ממשיכים לגדול ו/או לדמם. 

התאים האלה מפרישים חומרי דלקת, אשר גורמים לכאב, עלולים לגרום להידבקויות וליצור רקמות צלקת סביבם.

המחלה מתבטאת בשלושה סוגים – אנדומטריוזיס פריטונאלי (שטחי), שחלתי (אנדמטריומות / ציסטות הנקראות גם "ציסטות שוקולד")  או אנדומטריוזיס עמוק (נגעים החודרים לעומק האיברים השונים). לעיתים מדובר בסוג אחד, לפעמים בכולן. לעיתים יש מחלות נלוות "שאוהבות" להתלוות לאנדומטריוזיס. 

עוד סוג של מחלה נקרא אדנומיוזיס, ובו תאים של רירית הרחם חודרים לשריר הרחם. 

 

 

מה הסימפטומים?

הסימפטום המוכר ביותר הוא כאבי וסת קשים (למרות שיש גם נשים שהוסת שלהן היא לא הזמן הכאוב ביותר), א ב ל יש עוד רשימה עצומה של סימפטומים -  כאבי אגן (לאו דווקא סביב הוסת), כאבים ביחסי מין, כאבים חזקים סביב ביוץ, נפיחות בטנית, תשישות, הפרעות במערכת העיכול, בחילות, כאבים או דימום בזמן הטלת שתן או צואה, קשיי פוריות. אלה חלק מהסימפטומים העיקריים של אנדומטריוזיס.

בסקר שנערך ע"י עמותת אנדומטריוזיס ישראל ב2022 וכלל תשאול של 2000 נשים התגלה נתון הבא - 50% מהעונות לסקר אמרו שהן חשות 11-15 סימפטומים בו זמנית. נתון לא פשוט לעיכול. 

במדרג הסימפטומים שהופיע שם במקום הראשון כיכבו כאבי וסת, אח"כ עייפות ותשישות (תארו לעצמכם מחלה דלקתית כרונית, תארו לעצמכם לעיתים כאב יומיומי בעוצמות משתנות. כמה שזה מעייף) ואח"כ נפיחות בטנית. 

אחד הנתונים המעניינים על אנדומטריוזיס וכאב הוא שאין התאמה בין עוצמת הכאבים למספר הנגעים והמצב הקליני. ישנן נשים אשר יש להן מספר מוקדים קטן, אולם פגיעה ממשית באיכות החיים ורמה גבוהה של כאב, לעומת נשים שע"פ ממצאי הבדיקות יש להן מוקדי אנדומטריוזיס רבים, אולם אינן סובלות מכאב רב.

 

כמטפלים, כשאנחנו פוגשים אישה שמתלוננת על מספר סימפטומים מהרשימה הנ"ל, כשאנחנו פוגשים נשים עם כאבים אגניים,  כשהכאב הוא מחזורי - מתגבר סביב וסת או ביוץ, כשיש לנו גם וגם וגם - אולי זה הזמן לשאול בעדינות, בענווה, עם המון סימני שאלה - האם בדקת פעם אנדומטריוזיס? ולהפנות לאחד ממרכזי האנדומטריוזיס (חשוב מאוד להבדק ע"י רופא מומחה אנדומטריוזיס. יש רשימה כזו באתר עמותת אנדומטריוזיס ישראל - כאן).  

 

בשנים האחרונות רוב המטופלות בקליניקה שלי הן נשים עם אנדומטריוזיס ו/או אדנומיוזיס. והאמת היא? שלא משעמם לי לרגע. אין אישה דומה לשניה. אין כפות רגליים דומות לאחרות, על אף שכביכול מדובר באותה מחלה. זו מחלה רבת פנים. מסקרנת מאוד, מאתגרת כל כך! וכמו ששמעתי פעם את אחד ממנתחי האנדמוטריוזיס הידועים אומר - כשאני מנתח  אישה עם אנדומטריוזיס אין אגן דומה למשנהו. פשוט כך. 

אין תיאור כאב דומה למישנהו. כמות תיאורי הכאב שנשמעו בקליניקה שלי היא אינסופית. 

 

כיצד מאבחנים אנדומטריוזיס?

אני אוהבת לשמוע רופאי אנדומטריוזיס שאומרים - קודם כל אני מקשיב. 

מתייחסים לסיפור הקליני של המטופלת, לסימפטומים, לגנטיקה.

יש משמעות רבה לתשאול טוב. יש משמעות אדירה להיבדק אצל רופא מומחה אנדומטריוזיס. 

אבחון ודאי לאנדומטריוזיס יהיה ע"י בדיקת לפרוסקופיה – פעולה ניתוחית שבה מוחדר סיב אופטי ע"י חתך זעיר באזור הטבור. הסיב מעביר תמונות למסך והרופא יכול לבדוק כך את איברי הבטן והאגן. במידה והתגלה נגע חשוד, לוקחים ביופסיה, על מנת לאשר את האבחנה. כיום לא משתמשים בבדיקה זו רק לשם הבדיקה, אלא אם חושבים שיש סיבה לפעולה כירורגית.
את הנגעים השטחיים (אנדומטריוזיס פריטונאלי)  לרוב לא ניתן לראות לא באולטרסאונד ולא בMRI. אנדומטריוזיס עמוק ואנדומטריומות (ציסטות בשחלות)  ניתן.

לאחרונה נוספה בדיקת רוק, הנותנת אבחום של 97%. הבדיקה יקרה מאוד, אולם יש החזרים חלקיים מביטוחים פרטיים. 

 

מה מציעה הרפואה הקונבציונאלית?

 קו ראשון - טיפול הורמונלי: גלולות (משולבות אסטרוגן ופרוגסטרון, או רק פרוגסטרון) הניתנות ברצף. הרעיון הוא לדכא את הציר ההורמונלי - לעצור את תהליך הביוץ, את צמיחת הרירית, ובכך למנוע וסת – למנוע את ה"פיק" של האסטרוגן ולמנוע שיגשוג מוקדי האנדומטריוזיס. טיפול הורמונלי אחר הוא התקן הורמונלי - המפריש פרוגסטרון אל צוואר הרחם. 

קו שני - אנאלוגים ל-GNRH - תרופות כגון אורליסה. לאחרונה נכנסה תרופה חדשה לסל הבריאות - ושמה רייקיו.

ניתוח: פתרון שיוצע במקרים של נשים עם כאבים קשים שאינן מגיבות לטיפול התרופתי, במקרים של ציסטות גדולות, במקרים של פגיעה בפריון עקב אנדומיטריוזיס, או במקרי חירום. הניתוח מתבצע ע"י לפרוסקופיה ובו מוסרים נגעים וציסטות שחלתיות ומופרדות הדבקויות במידת האפשר.

ישנם רופאי אנדומטריוזיס רבים הרואים ותומכים בחשיבות הטיפול האינטגרטיבי ושילוב הרפואה המשלימה . 

 

אנדומטריוזיס והרפואה המשלימה:

מאחר ומדובר במחלה כרונית כדאי להתייחס אל הטיפול באנדומטריוזיס כעל אורח חיים, לא על טיפול של זבנג וגמרנו.

אורח חיים שמטרתו להרגיש טוב יותר, לאכול טוב יותר, להקל על הסימפטומים ועל הכאב.

אורח חיים המכיל בתוכו תזונה מתאימה, תנועה, טיפולים ברפואה משלימה, שינה טובה, נשימה טובה.

אני מאמינה בדרך טיפול שהיא רב מערכתית – שכוללת בתוכה גם ביקורות אצל רופא מומחה לאנדומטריוזיס וגם טיפולי רפואה משלימה, תזונה, תנועה וגם הקניית כלים לטיפול עצמי. לעיתים זהו פאזל לא פשוט להרכבה - של ניסוי ותהייה, של ניסוי וטעייה. מה יהיה הפאזל האפקטיבי ביותר?

אני מאמינה שיש לנו מקום ואפקטיביות לטפל בכולן, בקבלה, בלב פתוח וללא שיפוט  - גם בנשים שבוחרים בדרך שהיא טבעית, גם בנשים שבוחרות בטיפול תרופתי, גם בנשים לקראת או אחרי ניתוח. 

 

טיפולים משלימים מומלצים לנשים עם אנדומטריוזיס:

רפלקסולוגיה

סובאדה - עיסוי בטן ואגן / עיסוי רחם (ארויגו)

דיקור

פיזיותרפיה של רצפת אגן

נטורופתיה

צמחי מרפא

טיפולים במים

ועוד

 

על חשיבות המגע והרפלקסולוגיה:

•הרפלקסולוגיה מאפשרת הרפייה של מערכת העצבים והשקטת המוח והתודעה.

•באמצעות המגע ניתן להעביר מסר חוזר ונשנה של רגיעה שיאותת לגוף ולמח ש״הכל בסדר״. כשמדובר בכאב הכרוני המוח זקוק למסר הזה.

•הרפיה ״מכבה״ את תגובת המצוקה והלחץ ומפנה את האנרגיה לצמיחה, תיקון, תפקוד יעיל של המערכת החיסונית ושאר המערכות בגוף כמו עיכול ורבייה שפעלו תחת מצב חירום.

•באמצעות המגע ניתן להחזיר תנועה לאזורים שנמנעו מתנועה,  אזורים מכווצים, קפואים.

•באמצעות המגע משדרים תחושה של "נעים" לאזורים שחוו כיווץ וסבל.

הטיפול הרפלקסולוגי משתנה מאחת לאחת, בהתאם לסיפור הקליני, לסימפטומים ובהתאם למה שנזהה בכפות הרגליים. 

באופן כללי הטיפול הרפלקסולוגי באנדומטריוזיס יכלול עבודה על הזרמת דם לאברי האגן והמערכת הנשית – לשם תנועתיות והנעה, איזון של המערכת ההורמונלית, חיזוק המערכת החיסונית, עבודה על מערכת העיכול במידת הצורך, עבודה על המערכת הלימפתית, עבודה על מערכת העצבים, מערכת הנשימה והרגעת סטרס ועוד.

 

דגשים חשובים לעבודה עם אישה עם אנדומטריוזיס:

 • הקשבה, הכלה, אמון. יצירת מרחב מכבד, אמפטי ושיוויוני. אני מאמין.ה שכואב לך! לעיתים אנחנו נהיה הראשונים שנשדר לה את המסר הזה.

 • חלק מהתפקיד שלנו הוא להחזיר את הכוח, השליטה, תחושת המסוגלות והתקווה אל המטופלת. 

• להזכיר למטופלת את הכוחות שלה את המשאבים ואת החלקים הבריאים ולא רק להישאב ולהתמקד בכאב, בחוסר אונים וסבל.

 • המטופלות הן שותפות מלאות בתהליך והן יכולות להיות מחוללות ההחלמה של עצמם. הן רשאיות לחלוקה של הידע הכוללת שקיפות, לימוד והסברים מלאים אודות הטיפול. 

• הקניית כלים לעבודה עצמית אותן יכולות המטופלות לקחת אתם ולתרגלם ובכך להרחיב את טווח המסוגלות ולצמצם את התלות שעשויה להיווצר במטפל/ת ובמסגרת הטיפולית. 

כשנטפל בנשים עם אנדומטריוזיס חשוב כ"כ לזכור: קטונו. זוהי מחלה רבת פנים ורבת מופעים. כל מקרה לגופו, כל נפש בנפשה. להיות בענווה, אמון והקשבה. 

אני מאמינה בכל ליבי שאנחנו יכולים לעשות המון טוב, להקשיב, להאמין, להיות ברגישות וענווה. ובעיקר - להיות עם זוג ידיים טובות.

 

~~~ גיגי אליאש: רפלקסולוגית משנת 2000, מטפלת בעיסוי בטן ואגן – סובאדה, מנחת קורס מקיף ורב מערכתי (בשילוב רופאים ומרצים אורחים)  למטפלים ולרפלקסולוגים על אנדומטריוזיס,  מנחת קורסים וסדנאות לנשים וזוגות עם  אנדומטריוזיס, מתנדבת בשיתופי פעולה שונים עם עמותת  אנדומטריוזיס ישראל  ~~~

הרשמה לניוזלטר

צרו קשר:

ניתן ליצור קשר בטלפון 053-8201422.

שעות הפעילות הינן א', ב', ה' 09:00-12:00

יום ד' 16:00-19:00

 

כתובת דוא"ל: contact@reflexology-il.com

© 2023 by Key Lessons. Proudly created with Wix.com

bottom of page